Overslaan naar inhoud

Battle of the Fortified Wines

Aan de kalender toevoegen:
Porto vs Vin Doux Naturel

In 1285 ontdekte Arnaud de Villeneuve in Montpellier dat de toevoeging van alcohol aan vergistende wijn de fermentatie deed stoppen. Vin doux naturel was geboren. Vele eeuwen later botsten Britse zeevarende kooplieden, op zoek naar alternatieven voor de wijnen van aartsvijand Frankrijk, op de Dourovallei; ze merkten dat versterking met alcohol de wijn beter beschermde tegen transport.

Hoewel Port aanvankelijk niet zoet was (de alcohol werd pas na de fermentatie toegevoegd), is het nu veruit het meest bekende voorbeeld van zoete versterkte wijn, een stuk bekender dan zijn Franse tegenhanger.

Is deze hogere reputatie ook terecht? Het antwoord komen we misschien deels te weten in deze battle of the fortified wines. Hoewel druiven, klimaat en bodems in Porto en de Roussillon voor een groot stuk verschillen, zijn er enkele belangrijke overeenkomsten in vinificatie- en rijpingsmethoden. We zetten de voornaamste stijlen dus blind naast elkaar, en onderzoeken of en hoe de terroirverschillen tot uiting komen in het glas.

Op die manier sluiten we ons werkjaar in schoonheid af, verwijzend naar het Master of Port-avontuur én de samenwerkingsovereenkomst met het Institut Régional de Sommellerie in de Roussillon.

De degustatie wordt u gebracht door Paul Decuypere (bestuurslid), Stijn Verleyen (certified educator Languedoc-Roussillon) en Elise Dewaele (winnaar Master of Port)