Gebruikerslogin

Wachtwoord vergeten?

BEST SOMMELIER OF BELGIUM 2016-2017

 

 

De wedstrijd bestaat uit drie delen:
Kwartfinale: inschrijving met bijgevoegde vragenlijst dient ingeleverd te worden vóór 1 september 2016.
Halve finale: indien geselecteerd, wordt U uitgenodigd op de halve finale die plaatsvindt in 
Duvel Moortgat in Puurs op maandag 12 september 2016.  
Finale: de 3 finalisten strijden om de titel op zondag 16 oktober 2016 in Waerboom in Groot-Bijgaarden.

Het zou geweldig zijn indien vele talentvolle Sommeliers van over heel België meedoen aan deze unieke wedstrijd. De drie verenigingen, die instaan voor de organisatie van deze wedstrijd, staan garant dat het beroep van Sommelier op een waardige manier in de kijker zal worden geplaatst.

Beste Sommelier, schrijf je in voor deze belangrijke wedstijd met groot aanzien. Het is een unieke gelegenheid om je talenten en ervaring te meten met collega’s. De wedstrijd is een uitgelezen kans om binnen de gastronomische wereld nieuwe mensen te leren kennen, je netwerk uit te breiden, extra kennis op te doen .
Bovendien kunnen de 3 finalisten deelnemen in de zoektocht naar onze Belgische kandidaat voor het wereldkampioenschap dat in 2019 zal plaatsvinden in België !
Kortom, elke gepassioneerde sommelier is het aan zichzelf verplicht om deel te nemen aan deze wedstrijd.

Schrijf je snel in...

REGLEMENT :


Artikel 1 – De nationale wedstrijd voor Best Sommelier of Belgium wordt jaarlijks georganiseerd. De praktische organisatie van de eengemaakte wedstrijd is in handen van een technische commissie met vertegenwoordigers van de Gastronomische Club Prosper Montagné, de Vereniging Vlaamse Sommeliers en de Belgische Sommeliersgilde. 
De Trofee past in het kader van de wedstrijden voor Beste Sommelier van Europa en de wereld. De winnaar van de Trofee krijgt de titel Best Sommelier of Belgium toegekend en mag daarna ook deelnemen aan de preselecties van de internationale wedstrijden.

Artikel 2 – De wedstrijd staat open voor alle professionele sommeliers die hun beroep uitoefenen op Belgisch grondgebied, hetzij als zelfstandige restauranthouder, hetzij als tewerkgestelde in een kleine of middelgrote commerciële of ambachtelijke onderneming, ingeschreven in de Kruispuntbank van ondernemingen en in regel met de fiscale en sociale verplichtingen.

Artikel 2 bis – Gewezen winnaars van de wedstrijd Best Sommelier of Belgium mogen niet meer deelnemen.

Artikel 3 – Alle kandidaturen moeten uiterlijk op 1 september 2016 ingediend worden, samen met een curriculum vitae, een kopie van de identiteitskaart van de kandidaat en een exemplaar van de wijnkaart van de horecazaak in kwestie.

Artikel 4 – Vereiste kennis : de wijngaard, druivensoorten, most, wijnbouw, de wijngaarden en wijnsoorten van Europa, de bekendste wijngaarden en wijnen uit de hele wereld, likeuren en sterke dranken, de Belgische wetgeving inzake wijnen en alcoholhoudende dranken, het gebruikelijke aanbod van dranken (bieren, koffie, thee, …) in restaurants, wijnkaart, technieken van het beroep van wijnkelner, harmonie van wijnen en gerechten, het wijnproeven, de Belgische en buitenlandse likeuren en sterke dranken, de bekendste sigarensoorten en hun dienst, één vreemde taal* (Engels voor de Franstaligen, Frans of Engels voor de Nederlandssprekenden). *Door het A.S.I. officieel erkende talen.

Artikel 5 – De wedstrijd verloopt in drie fasen : een selectieproef , een halve finale en een finale. Het is het Europees Technisch Comité van het A.S.I. (Association de la Sommellerie Internationale), die de verschillende fasen van de wedstrijd organiseert en streng controleert.

Artikel 6 – De selectieproef bestaat uit een vragenlijst die samen met het officiële inschrijvingsformulier ingevuld dient teruggestuurd te worden. Deze documenten moeten uiterlijk op 1 september 2016 bij het wedstrijdsecretariaat ingediend worden. Om zich te plaatsen voor de halve finale moet de kandidaat 75% behalen.

Artikel 7 – De halve finale zal plaatsvinden op maandag 12 september 2016 om 9 uur bij Duvel Moortgat, Breendonk-Dorp, 58 te 2870 Puurs.
Ze zal bestaan uit : schriftelijke, mondelinge en praktische proeven. De kandidaten dienen zich in werkkledij aan te bieden. Enkel de drie beste kandidaten gaan door naar de finale. Zij zullen daarvan verwittigd worden op woensdag 14 september 2016. De halve finalisten verbinden zich ertoe om aanwezig te zijn op de proclamatie, om hun diploma in 6ontvangst te nemen, tijdens de finaledag die plaats vindt op zondag 16 oktober 2016.

Artikel 8 – De finale is openbaar, en zal plaatsvinden op zondag 16 oktober 2016 in de Waerboom, Jozef Mertensstraat, 140, 1702 Groot-Bijgaarden. De kandidaten dienen zich in werkkledij aan te bieden. De finale zal enkel bestaan uit praktische en mondelinge proeven.

Artikel 9 – Voor het eindresultaat tellen alleen de proefresultaten van de finale. Enkel in het geval van een gedeelde eerste plaats wordt er rekening gehouden met de punten van de halve finale om de winnaar aan te duiden.

Artikel 10 – De jury wordt samengesteld uit bekende personen uit de restaurant - en hotelsector, de wijnbouw, het onderwijs en de vakpers.

Artikel 11 – De jury wordt voorgezeten door een bestuurslid van de organiserende verenigingen. Een lid van A.S.I. (Association de la Sommelerie Internationale) controleert. 

Artikel 12 – De jury beslist eigenmachtig in elke fase van de wedstrijd. Tegen haar beslissingen kan geen beroep aangetekend worden. De jury kan beslissen geen winnaar aan te duiden als het niveau van de kandidaten ontoereikend blijkt.

Artikel 13 – De winnaar krijgt de titel van “Best Sommelier of Belgium 2016-2017” toegekend. De resultaten worden officieel bekendgemaakt op de receptie van de Gala-avond van de Belgische Sommeliersgilde op zondag 16 oktober 2016 om 19 uur.

Artikel 14 – Indien de winnaar de Belgische nationaliteit heeft, mag de winnaar ook deelnemen aan de nationale selectie voor internationale wedstrijden

Artikel 15 – De wedstrijd staat onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder.

SCHIFTINGSVRAGEN

‘BEST SOMMELIER OF BELGIUM 2016-2017’

1) Welk is de meest aangeplante druivenvariëteit voor rode wijn op het grondgebied Nice en hoe heet de herkomstbenaming?- Quel est le cépage rouge le plus planté sur le territoire de la ville de Nice? Et comment s'appelle l'AOP?
2) Welke wijn behaalde de hoogste score op de wedstrijd Beste Belgische Wijn van 16 september 2015?- Quel vin a obtenu le plus haut score au Concours du Meilleur Vin Belge du 16 septembre 2015? 
3) Welk is het meest aangeplant druivenras in de regio Assenovgrad? - Quel est le cépage le plus planté dans la région d'Assenovgrad? 
4) Welke snoeiwijze komt zowel voor in Santorini als in Lanzarote? - Quel est le type taille utilisé à Santorini et à Lanzarote? 
5) In welke stad zal het Concours Mondial de Bruxelles doorgaan in 2017?- Dans quelle ville aura lieu le Concours Mondial de Bruxelles en 2017?
6) Wat is de link tussen Rudy Kurniawan en de wijnen: "Clos de la Roche 1929" en "Clos Saint-Denis 1945" van domein Ponsot? -Quel est le lien entre Rudy Kurniawan et "Clos de la Roche 1929" et "Clos Saint-Denis 1945" du domaine 
Ponsot?
7) Welke 5 landen zijn volgens het O.I.V. de grootste wijnverbruikers in de wereld? - Quels sont les 5 pays, sont selon l’O.I.V., les plus grands consommateurs de vin dans le monde?
8) Wat is het grootse verschil in houtrijping tussen “Bourbon” en “Scotch Whisky”?- Quelle est la plus grande différence, au point de vue de l’élevage en bois entre “Bourbon” et 
“Scotch Whisky”?
9) Waar werd in 2016 het wereldkampioenschap voor sommeliers gehouden georganiseerd door het A.S.I.? Wie was de winnaar?- Où a eu lieu le championnat du monde des sommeliers 2016 organisé par l’A.S.I.? Qui était le vainqueur?
10) Wat zeggen u volgende namen : Pico, Graciosa en Biscoitos (Ilha Terceira)? - A quoi correspondent les noms suivants : Pico, Graciosa et Biscotins (Ilha Terceira)? Où les retrouve-t-on ?

INSCHRIJVINGSFORMULIER

DE KANDIDAAT :

Voornaam :
Naam :  
Geboortedatum :
Nationaliteit :
Naam van de Firma :  
Adres : 
Postcode : 
Telefoonnummer :
E-mail :

Terug te sturen vóór 1 september 2016 naar het wedstrijdsecretariaat van de 
Best Sommelier of Belgium t.a.v. Mevrouw Wouters Katia, Neerhofstraat 30, 1700 Dilbeek, 
of per e-mail: info.sommeliers@skynet.be
32 (0) 478 46 26 12 of 32 (0) 2 569 62 24

Voor meer informatie:
Wouters Katia, secretaris Belgische Sommeliersgilde, +32 478 46 26 12
Van Landeghem Robert, voorzitter Club Prosper Montagné, +32 475 96 44 53
Van Imschoot Gido, voorzitter Vereniging Vlaamse Sommeliers, +32 477 21 81 22

 
 
 
Terug naar het overzicht