Gebruikerslogin

Wachtwoord vergeten?

BESTE SOMMELIER VAN BELGIË 2014-2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beste vrienden,

Geachte Sommeliers,

 

 

 

 

1
Kwartfinale:  inschrijving met deze vragenlijst vóór 7 september 2014.
2
Halve finale: indien geselecteerd, wordt U uitgenodigd op de halve finale die plaatsvindt in Hotel-                en Toerismeschool Spermalie in Brugge op 22 september 2014.
3
Finale: de 3 finalisten strijden om de titel op zondag 12 oktober 2014 in het Radisson BLU Hotel in Brussel.

 

Het zou geweldig zijn indien vele talentvolle Sommeliers van over heel België zouden meedoen aan deze    unieke wedstrijd. De drie verenigingen, die instaan voor de organisatie van deze wedstrijd, staan garant dat het beroep van Sommelier op een waardige manier in de kijker zal worden geplaatst.

 

Als gemotiveerd en gepassioneerd Sommelier ben je dus gewoon aan jezelf verplicht om aan deze wedstrijddeel te nemen. De wedstrijd is namelijk een uitgelezen kans om binnen de gastronomische wereld nieuwe mensen te leren kennen, je netwerk uit te breiden, extra kennis op te doen en ook persoonlijke erkenningbinnen het beroep.

 

Schrijf snel in...

 

REGLEMENT :

                   

 

Artikel 1 – De nationale wedstrijd  voor ” Beste Sommelier van België” wordt jaarlijks georganiseerd. De praktische organisatie van de eengemaakte wedstrijd is in handen van een technische commissie met vertegenwoordigers van de Gastronomische Club Prosper Montagné, de Vereniging Vlaamse Sommeliers en deBelgische Sommeliersgilde.

De Trofee past in het kader van de wedstrijden voor  Beste Sommelier van Europa en de wereld. De winnaar van de Trofee krijgt de titel ‘Beste Sommelier van België’ toegekend en mag daarna ook deelnemen aan de preselecties van de internationale wedstrijden.

 

Artikel 2 – De wedstrijd staat open voor alle professionele sommeliers die hun beroep uitoefenen op Belgisch grondgebied, hetzij als zelfstandige restauranthouder, behoorlijk ingeschreven in de Kruispuntbank van ondernemingen en in regel met hun fiscale en sociale verplichtingen, hetzij als tewerkgestelde in een kleine of middelgrote commerciële of ambachtelijke onderneming, eveneens ingeschreven in de Kruispuntbank van ondernemingen en in regel met de fiscale en sociale verplichtingen.

 

 

Artikel 2 bis – Gewezen winnaars van de wedstrijd ‘Beste Sommelier van België’ mogen niet meer deelnemen.

 

Artikel 3 – Alle kandidaturen moeten uiterlijk op 7 september 2014  ingediend worden, samen met eencurriculum vitae, een kopie van de identiteitskaart van de kandidaat en een exemplaar van de wijnkaart van dehorecazaak in kwestie.

 

Artikel 4 – Vereiste kennis : de wijngaard, druivensoorten, most, wijnbouw, de wijngaarden en wijnsoorten van Europa, de bekendste wijngaarden en wijnen uit de hele wereld, likeuren en sterke dranken, de Belgische wetgeving inzake wijnen en alcoholhoudende dranken, het gebruikelijke aanbod van dranken (bieren, koffie, thee, …) in restaurants, wijnkaart, technieken van het beroep van wijnkelner, harmonie van wijnen en gerechten, het wijnproeven, de Belgische en buitenlandse likeuren en sterke dranken, de bekendste sigarensoorten en hun dienst, één vreemde taal* (Engels voor de Franstaligen, Frans of Engels voor de Nederlandssprekenden). *Door het A.S.I. officieel erkende talen.

 

Artikel 5 – De wedstrijd verloopt in drie fasen : een selectieproef , een halve finale en een finale. Het is het Europees Technisch Comité van het A.S.I. (Association de la Sommellerie Internationale), die de verschillende fasen van de wedstrijd organiseert en streng controleert.

 

Artikel 6 – De selectieproef bestaat uit een vragenlijst die samen met het officiële inschrijvingsformulier ingevuld dient teruggestuurd te worden. Deze documenten moeten uiterlijk op 7 september 2014 bij het wedstrijdsecretariaat ingediend worden. Om zich te plaatsen voor de halve finale moet de kandidaat 75% behalen.

 

Artikel 7 – De halve finale zal plaatsvinden op maandag 22 september 2014 om 9 uur in de Hotel- en Toerismeschool Spermalie, Snaggaardstraat 15 te Brugge.

Ze zal bestaan uit : schriftelijke, mondelinge en praktische proeven. De kandidaten dienen zich in werkkledij aan te bieden. Enkel de drie beste kandidaten gaan door naar de finale. Zij zullen daarvan verwittigd worden op woensdag 24 september 2014. De halve finalisten verbinden zich ertoe om aanwezig te zijn op de proclamatie, om hun diploma in ontvangst te nemen, tijdens de finaledag die plaats vindt op zondag 12 oktober 2014 in hetRadisson BLU Hotel, Wolvengracht, 47, 1000 Brussel

 

Artikel 8 – De finale is openbaar, in het Frans of in het Nederlands ,en zal plaatsvinden in het Radisson BLUHotel om 14 uur op zondag 12 oktober. De kandidaten dienen zich in werkkledij aan te bieden. De finale zal enkel bestaan uit praktische en mondelinge proeven.

 

Artikel 9 – Voor het eindresultaat tellen alleen de proefresultaten van de finale. Enkel in het geval van een gedeelde eerste plaats wordt er rekening gehouden met de punten van de halve finale om de winnaar aan te duiden.

 

Artikel 10 – De jury wordt samengesteld uit bekende personen uit de restaurant - en hotelsector, de wijnbouw, het onderwijs en de vakpers.

 

Artikel 11 – De jury wordt voorgezeten door een bestuurslid van de organiserende verenigingen. Een lid vanA.S.I. (Association de la Sommelerie Internationale) controleert.

 

Artikel 12 – De jury beslist eigenmachtig in elke fase van de wedstrijd. Tegen haar beslissingen kan geen beroep aangetekend worden. De jury kan beslissen geen winnaar aan te duiden als het niveau van de kandidaten ontoereikend blijkt.

 

Artikel 13 – De winnaar krijgt de titel van “Beste Sommelier van België 2014-2015” toegekend. De resultaten worden officieel bekendgemaakt op de receptie van de Gala-avond van de Belgische Sommeliersgilde in hetRadisson BLU Hotel op zondag 12 oktober 2014 om 19 uur.

 

Artikel 14 – Indien de winnaar de Belgische nationaliteit heeft, mag de winnaar ook deelnemen aan de nationale selectie voor internationale wedstrijden

 

Artikel 15 – De wedstrijd staat onder  toezicht van een gerechtsdeurwaarder.

SCHIFTINGSVRAGEN “Beste Sommelier Van België 2014-2015 “

 

 

       1)  Wie is “Belgian Wine Personality of the Year 2014” voor het gespecialiseerd  

            tijdschrift  Vino!Magazine?

Qui est “Belgian Wine Personality of the Year 2014” d’après le magazine spécialisé Vino!Magazine?

 

 

 

2)   Wat kunnen jullie vertellen over de Cuvée « O.R. 1735 » van het huis  J. de Telmont

      en wat zijn de kenmerken van deze speciale cuvée?

Que savez-vous de la Cuvée « O. R. 1735 » de la Maison J. de Telmont, quelles sont ses particularités ?

             

 

     3)   Wie is Emmanuel Giboulot en waarvoor  is hij bekend ?

            Qui est Emmanuel Giboulot et pourquoi est-il connu ?

             

 

 

4)  Wat is een Tokkuri?

    Qu’est-ce que le Tokkuri ?

           

 

 

       5) Welk is de meest gedronken spirit ter wereld?

           En waar komt deze vandaan ?

   Quel est le spiritueux le plus bu au monde et de quel pays et région provient-il ?

           

 

 

 

6)  Wat is het belangrijkste druivenras in Rubaiyat ‘DeGrendel’

    Quel est le cépage principal du Rubaiyat ‘DeGrendel ?

           

 

 

     7)   Geef de 4 AOC uit Frankrijk die recht hebben op de benaming ‘Vendanges Tardives’.

    Nommez  les 4 AOC françaises qui ont droit à la dénomination ‘Vendanges Tardives’.

           

 

     8)   Welke ziekte teistert momenteel het meest de Bourgondische wijngaarden?

     Quelle est la maladie qui attaque pour le moment  le plus souvent  le vignoble bourguignon ?

           

 

   

9)  Wat betekent ‘Cupping’ ?

     Que signifie le mot ‘Cupping’ ?

     

 

 

    10) Wat betekent de term  ‘Le buttage’?

           Que signifie le terme ‘Le buttage’?

INSCHRIJVINGSFORMULIER

 

 

DE KANDIDAAT :

 

Voornaam :

Naam :                   ​​​​

Geboortedatum :

Nationaliteit :

Naam van de Firma  :                                                        

Adres :​​​​

Postcode :​

Telefoonnummer :

e-mail :

 

 

Terug te sturen vóór 7 september 2014 naar het wedstrijdsecretariaat van de

‘Beste Sommelier van België’

t.a.v. Mevrouw Katia Wouters, Neerhofstraat 30, 1700 Dilbeek,

 Of per  e-mail: info.sommeliers@skynet.be

 32 (0478 46 26 12  of  32 (02 569 62 24

 

 

Voor meer informatie:

Robert Van Landeghem, voorzitter Club ProsperMontagné, +32 475 96 44 53

Katia Wouters, secretaris Belgische Sommeliersgilde,+32 478 46 26 12

Gido Van Imschoot, voorzitter Vereniging VlaamseSommeliers, +32 477 21 81 22

 

 

 

 

 


                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar het overzicht