Gebruikerslogin

Wachtwoord vergeten?

Beste Sommelier van België 2020 - 2021

De wedstrijd ‘Best Sommelier of Belgium’ wordt georganiseerd door de Vereniging Vlaamse Sommeliers en de Belgische Sommeliersgilde.

De wedstrijd bestaat uit drie delen:

  1. Kwartfinale:  inschrijving met bijgevoegde vragenlijst dient ingeleverd te worden vóór 13 september 2020.

  2. Halve finale: indien geselecteerd, wordt U uitgenodigd op maandag 05 oktober 2020 om 9 uur - Locatie: Duvel-Moortgat, Breendonk-Dorp 58, 2870 Puurs

  3. Finale: de 3 finalisten strijden om de titel op zondag 18 oktober 2020

Het zou fantastisch zijn indien vele talentvolle Sommeliers van over heel België zouden meedoen aan deze unieke wedstrijd. De twee verenigingen, die instaan voor de organisatie van deze wedstrijd, staan garant dat het beroep van Sommelier op een waardige manier in de kijker zal worden geplaatst.

Het zou fantastisch zijn indien vele talentvolle Sommeliers van over heel België zouden meedoen aan deze unieke wedstrijd. De twee verenigingen, die instaan voor de organisatie van deze wedstrijd, staan garant dat het beroep van Sommelier op een waardige manier in de kijker zal worden geplaatst.

 

Als gemotiveerd en gepassioneerd Sommelier ben je dus gewoon aan jezelf verplicht om aan deze wedstrijd deel te nemen. De wedstrijd is namelijk een uitgelezen kans om binnen de gastronomische wereld nieuwe mensen te leren kennen, je netwerk uit te breiden, extra kennis op te doen en ook persoonlijke erkenning binnen het beroep.

 

Daarnaast kunnen de 3 finalisten deelnemen aan toekomstige selecties voor de Belgische kandidaat voor Beste Sommelier van Europa en Beste Sommelier van de Wereld.

Op de dag van de finale, op zondag 18 oktober 2020, worden de 3 finalisten bekendgemaakt, en krijgen alle halve finalisten hun diploma in ontvangst.

Schrijf snel in door het inschrijvingsformulier hieronder te downloaden (druk op DOCX knop). U kan het reglement via onderstaande button raadplegen. Stuur het ingevulde formulier voor 13 september naar info.sommeliers@skynet.be

 

VRAGEN SELECTIE BSB 2020

QUESTIONS SELECTION MSB 2020

 

 

1) Voor wat staan volgende afkortingen en geef een korte uitleg:

- TCA   

- QBA  

- VEP  

- VORS 

- GSM  

 

 

  1. Quelles sont les abréviations suivantes et donnez une courte explication.

- TCA   

- QBA  

- VEP  

- VORS 

- GSM  

 

 

2) In Libanon maken de meeste domeinen verschillende cuvées, maar hoe noemen ze hun top wijn?

 

 

  1. Au Liban, la plupart des domaines font plusieurs cuvées, mais comment appellent-ils leur vin « TOP » ?

 

 

3) Mousserende wijn in Argentinië, welke dosage heeft een demi-sec?

 

  1. Vin effervescent en Argentine, quel est le dosage d’un demi-sec ?

 

 

 

4) Wat is “la charte grain noble confidenciel”?

 

  1. Que signifie « la charte grain noble confidentiel » ?

 

5) Geef de 3 landen met de grootste oppervlakte wijngaarden ter wereld (cijfers van het OIV 2019).

 

  1. Donnez 3 pays avec la surface viticole la plus grande au monde (chiffres de l’OIV 2019)

 

 

6) Geef de 3 landen met de grootste wijnproductie ter wereld (cijfers van het OIV 2019)

  1. Donnez les 3 pays viticoles avec la production la plus grande au monde (chiffres de l’OIV 2019)

 

 

7) Geef de 5 verschillende kwaliteitscategoriën voor Marsala en geef per categorie de minimum rijping.

 

  1. Donnez le 5 différentes catégories de qualité pour Marsala et donnez  la maturation minimum par catégorie

 

 

8) Welke 2 druiven liggen aan de basis van Muller-Thurgau?

 

8.  Quelles sont les 2 cépages de base de Muller-Thurgau ?

 

 

9) Welke 2 winden beïnvloeden het klimaat in het Sherry gebied?

 

  1. Quels 2 vents influencent le climat dans la région du Sherry ?

 

 

10) Welke druif wordt gebruikt in Pouilly-sur-Loire AOP?

 

10. Quel cépage est utilisé à Pouilly-sur-Loire AOP ?

 

 

 

11) Wat zijn de vier (nieuwe) subregio’s van Muscadet de Sèvre et Maine?

 

11. Quelles sont les 4 (nouveaux) sous-régions de Muscadet de Sèvre et Maine ?

 

 

12) Wat is het verschil tussen een Milano-Torino, Americano en Negroni?

 

12. Quelle est la différence entre Milano-Torino, Americano et Negroni ?

 

 

13) Wanneer spreken we van oude geuze?

 

13. Quand parle-t-on de Vieille Gueuze ?

 

 

14) In welk deelgebied van Duitsland zijn volgende wijnbouwers actief?

 

Wittman 

Dr Loosen 

Salwey 

Bürklin Wolf 

Volker Raumland 

 

  1. Dans quel département d’Allemagne, les viticulteurs ci-après sont    actifs?

Wittman 

Dr Loosen 

Salwey 

Bürklin Wolf 

Volker Raumland 

 

 

15) Wat is er typisch aan “connecticut shade tobacco” en van waar is deze afkomstig?

 

  1. Qui-a-t-il de typique à « Connecticut shade tobacco » et quel est son origine ?

 

 

BONUSVRAAG:

 

De chef/eigenaar van het restaurant waar u in dienst bent als sommelier wenst na de coronacrisis te besparen. Wat gaat u als sommelier voorstellen binnen het wijnverhaal?

 

 

QUESTION BONUS :

 

Le chef-propriétaire du restaurant où vous travaillez comme sommelier souhaite économiser après le COVID-19. Que comptez-vous lui proposer dans votre domaine de vin ?

Voor meer informatie:

Bart Sap, Belgische Sommeliersgilde, info.sommeliers@skynet.be
Gido Van Imschoot, voorzitter Vereniging Vlaamse Sommeliers, +32 477 21 81 22

 
 
 
 
 
LOGOTIPO-RdD_COLOR_SIN-CONSEJO.png
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Black Instagram Icon

© 2019 Belgische Sommeliersgilde / Guilde des Sommeliers de Belgique

 
 
 
 
 
 
Terug naar het overzicht