Gebruikerslogin

Wachtwoord vergeten?

Chili en Argentinië maken topwijnen!

Wat is ons bijgebleven? In de eerste plaats dat het onderscheid tussen de “nieuwe” en de “oude” wereld, een vereenvoudiging die gretig onderwezen wordt, aan het vervagen is. Talloze keren hoorden we wijnmakers zeggen dat ze het gebruik van nieuwe eik terugschroeven, vroeger plukken om meer frisheid in de wijn te krijgen, en verder willen gaan dan de loutere “varietal”-aanpak, naar de expressie van het terroir. Heel wat wijnen zullen ons bijblijven als zeer Europees in stijl: een Malbec-blend van Catena Zapata of een Carmenère van Santa Carolina die kunnen wedijveren met de grote kasteelwijnen van Bordeaux, een Syrah van Matetic die moeiteloos stand houdt tegen de crus van de noordelijke Rhône, en een paar Pinots Noirs die de vergelijking met Bourgogne gerust kunnen doorstaan. Tegelijkertijd is men zich bewust van de uniciteit van het eigen terroir, een zelfbewustzijn dat goed werd gesymboliseerd door de wijnmakerij van Catena Zapata, geïnspireerd op een Mayatempel: wij kijken niet alleen naar Europa, we gaan ook uit van onze eigen kracht.

Verder valt de enorme creativiteit en innovatie op, van “grass roots” – bewegingen als Movi (beweging van onafhankelijke wijnbouwers) en Vigno (wijnen van oude Carignan-stokken in Maule), tot grootschalige investeringen zoals Casa Lapostolle of Salentein. Steeds met een haast maniakale aandacht voor het werk in de wijngaard en de vinificatie.

Voor de basiswijnen met aroma’s van geconfitureerd fruit en nadrukkelijke eik zal altijd wel een markt blijven bestaan. Wij hebben in deze reis echter ook een ander Chili en een ander Argentinië ontdekt: dat van premiumwijnen van onberispelijke kwaliteit die meer bekendheid op onze markt verdienen.

Tot slot: ook qua wijntoerisme kan Europa nog iets leren van de nieuwe wereld. Het warme onthaal en de uitstekende omkadering op vele domeinen deed ons nog net iets meer genieten van zon en wijn. Dit smaakt naar meer!

Stijn Verleyen

Terug naar het overzicht