Gebruikerslogin

Wachtwoord vergeten?

Foodpairing in Champagne – 24/06/2015

  De groep omvat een 1800 wijnbouwers, 2400 ha wijngaard (7% van Champagne) en drie wijnmakerijen (Château Thierry – Vallée de la Marne, Cogevi – Côte des Blancs, l’Union Auboise – Côte des Bars). Eerste halte was Château Thierry waar we het volledige productieproces konden volgen. De omvang van het bedrijf en de productie was zonder meer indrukwekkend. Zeer interessant was ongetwijfeld de degustatie van hun stille wijnen die de basis vormen voor hun Champagnes. We proefden de verschillende druiven (Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir), verschillende terroirs, met of zonder malo … en konden zo even aan den lijve ondervinden welke moeilijke puzzels de oenoloog uiteindelijk moet maken. We konden ook live het volledige proces van de dégorgement volgen. De gigantische machines, de vele honderden flessen die je aan een razendsnel tempo voorbij ziet flitsen, het ene moment met bevroren gistprop in de flessenhals, enkele minuten later met kurk … Je kwam bijna ogen te kort! 

 

Na het bezoek aan de wijnmakerij werden we verwacht in Château Jacquart in Reims, waar we de verschillende Champagnes konden degusteren samen met de oenoloog van het huis, Florianne Eznack. Deze zeer gepassioneerde wijnmaakster bracht het verhaal van Jacquart tijdens een fantastische lunch op een unieke locatie! Waar wij Champagne vooral als aperitief kennen, kregen we in Reims een zeer aangename sessie foodpairing met Champagnes van het huis. 

 

Tartaar van dorade en zeebaars

Cuvée Blanc de blancs 2004

 

Coquille en gamba op een bedje van courgette met vanilletoets 

Cuvée Blanc de blancs 2004

 

Kalfsvlees met jus en vergeten groenten

Cuvée Alpha 2006

 

Slaatje en 3 stukjes comté (verschillende rijping)

Cuvée Brut Mosaïque 2002 Magnum 

 

Rood fruit in Champagne en Madeleine cakeje 

Cuvée Rosé Mosaïque 

 

Stuk voor stuk mooie combinaties wijn en gerecht. Alleen bij de kaas was het toch vooral het jongste stukje dat voor een goeie match zorgde. De iets rijpere stukjes comté waren iets te krachtig voor de Cuvée Brut Mosaïque. Bij het dessert was de combinatie van de Rosé met het fruit eveneens minder geslaagd. Het madeleine cakeje met de rosé was meer in harmonie, al gingen de meesten de aangeboden rosé toch gewoon als aperitief schenken. 

  

 

Dank aan Norbert voor de goeie organisatie van deze prachtige dag in Champagne! We kijken alvast uit naar volgend jaar!

 

Stefanie Diopere 

 

Terug naar het overzicht