Gebruikerslogin

Wachtwoord vergeten?

Persbericht beste Belgische wijn

Persbericht beste Belgische wijn (via de Vereniging van de Vlaamse Sommeliers)
Betreft: beste Belgische Wijn van het jaar 2013


Geachte heer/mevrouw,

In 2005 werd voor de 1ste maal een trofee uitgereikt voor de Beste Belgische Wijn van het Jaar. Sindsdien organiseren wij jaarlijks deze proeverij. Het is een manifestatie die met veel belangstelling gevolgd wordt door de Belgische wijnbouwers, horecamiddens en pers. Dit jaar wordt deze grote proeverij voor de 9de maal ingericht.

Met de proeverij “Belgische Wijn van het Jaar” wil de beroepsvereniging Vlaamse Sommeliers haar appreciatie en geloof in de Belgische wijnbouw duidelijk maken. Wij delen het enthousiasme van de Belgische wijnbouwers. De verhoogde belangstelling voor de Belgische wijnen resulteert ook in een grotere aanwezigheid in de restaurants en wijnhandels.

Een proefpanel samengesteld uit leden van de Vereniging Vlaamse Sommeliers komt daarvoor samen op woensdag 18 september in Hotelschool Ter Groene Poorte te Brugge, waar de organisatie van de proeverij Beste Belgische Wijn van 2013 te gast is. De proeverij gaat door van 13.30 tot 16.30u.
U bent van harte welkom om de wedstrijd te volgen en in primeur de resultaten te vernemen.
Nieuw dit jaar is dat wij niet meer de beste mousserende, de beste droge witte of de beste rode wijn selecteren, maar dat we opteren voor bronzen, minstens 80 punten, zilveren, minstens 82 punten en gouden medailles, minstens 85 punten. Wij zijn ervan overtuigd dat de nieuwe wedstrijd op deze manier veel medailles en dus meer winnaars zal opleveren. En daar is het ons om te doen, promotie voor de Belgische wijn.
Ook dit jaar verwelkomen we de Belgische wijnbouwers om mee te proeven. Het is een unieke gelegenheid om in ideale omstandigheden hun wijn te proeven en kennis te maken met producten van collega’s. Het panel van de wijnbouwers proeft mee, maar hun quotaties worden niet opgenomen in het eindresultaat!!

Het proeven van de stalen, in verschillende categorieën en jaargangen, gebeurt onder streng en nauwkeurig toezicht van de raad van beheer van de VVS. José Lemahieu, lid van het bestuur van VVS en wijnleraar in Hotelschool Ter Groene Poorte zal de samenstelling en indeling van de verschillende categorieën en jaargangen bepalen aan de hand van de stalen die ons worden opgestuurd. Onze wedstrijd staat onder controle staat van de "Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand & Energie". Wij zijn ervan overtuigd dat deze controle de eerlijkheid en professionaliteit van onze wedstrijd ondersteunt.

De resultaten van de proeverij worden onmiddellijk verwerkt. Alle resultaten worden vanaf 16.45u vrijgegeven voor de pers. Er wordt onmiddellijk een persmededeling verspreid met de resultaten. Alle medaillewinnaars bekomen een diploma dat zal uitgereikt worden door de Vereniging Vlaamse Sommeliers op MEGAVINO op zondag 20 oktober 2013. MEGAVINO en de VZW Vereniging Belgische Wijnbouwers richten hiervoor een speciaal event in.

Met vriendelijke groeten
José Lemahieu - 0477 21 81 22 Belgian Wine Personality of the Year 2013
Gido Van Imschoot - Voorzitter VVS 0478 42 91 91

Ter informatie
Gido Van Imschoot is naast voorzitter van de vereniging, ook auteur van het boek ‘Welkom op ons Domein. De Passie van Belgische wijnbouwers’ uitgegeven in 2009. Voor zijn boek reisde hij een anderhalf jaar lang doorheen de wijngaarden, wandelde tussen de ranken en sprak uitvoerig met veel wijnbouwers. Mocht u meer achtergrondinformatie wensen over de Belgische wijngaarden, bodem, klimaat en de geschiedenis van de Belgische Wijnbouw of zelfs over de toekomst van onze wijngaarden, kunt u altijd bij hem terecht.

Terug naar het overzicht