Gebruikerslogin

Wachtwoord vergeten?

PINOT NOIR !

 

Graag wil ik een zeer nobele druif in het daglicht stellen die het meer dan waard is. Zelfs in onze contreien begint ze mooie wijnen voort te brengen. Daar het klimaat heden is wat het honderd jaren geleden was in Bourgogne.

PINOT NOIR !
Even naar de bakermat van haar bestaan.

Bourgogne is een wijnstreek , één van de beroemdste ter wereld, die tegelijk buitengewoon complex en zeer compleet is.
In meerdere wijnveilingen domineren Bourgogne-wijnen steeds weer de bovenste (jammer genoeg duurste) plaatsen.

De kwaliteitsindeling in Bourgogne gradeert van een regionale appellatie over gemeentelijk naar premier cru om te eindigen in de grand cru status. Er zijn 640 Premier-cru wijngaarden en 33 Grand cru wijngaarden.
Bv de premier cru wijngaard Vosne-Romanée les suchots heeft een totale oppervlakte van ongeveer 13 ha dewelke verdeeld is onder 23 verschillende eigenaren. De grand cru Corton- Les Renardes bedraagt 14,35 ha en 22 vignerons of de grand cru Mazis-chambertin die 9 ha bedraagt en door 16 vignerons geoogst wordt. Uiteraard zal elke vigneron binnen dezelfde cru een nuance verschil hebben met zijn naburige collega. Dit gegeven bevestigt de complexiteit en diversiteit die pinot noir en bourgogne ons als wijnliefhebber te bieden heeft. Het kost ons decennia om bourgogne in al zijn facetten te kennen en te proeven. Ook al heeft de druif pinot noir een lichte kleur, dankzij zijn alom aanwezige aciditeit en discrete tannines kan deze wijn decennia rijpen. Ik heb enkele malen het geluk gehad oude exemplaren bourgogne versus bordeaux te proeven, beiden uit de jaren ’60-’75 steeds waren de bourgogne wijnen frisser en levendiger ten opzichte van de bordelese wijnen bij het merendeel van het proefpanel.

De eerste vermelding van de naam pinot gaat terug tot 1375 toen Hertog Philip le Hardi, 6 queues en 1 poinçon of Ruby pinot, meenam op diplomatieke reis naar jawel Brugge. Er zijn honderden verschillende clonen van pinot noir omdat zijn voorouder pinot reeds 2000 jaren bestaat. Zodoende voldoende gelegenheden gehad heeft om te muteren.

Primaire smaken zijn vooral rood fruit ( cranberry, aardbei, framboos, kers) bloedsinaasappel, kan bloemig (viooltje, iris,hibiscus,roos) zijn; als secundaire aroma’s cacao, rook, tabak, bladeren, aards, paddenstoel en truffel; tertiaire aroma’s (truffel, houtaroma met kruidigheid).
Ze vraagt de nodige aandacht en onderhoud in de wijngaard ( vroeg knoppen dus kwetsbaar voor vroege vorst zoals dit jaar in onze contreien tijdens de laatste ijsheiligen), gevoelig voor meeldauw en botrytis.

Mijn excuses voor de volgende opsomming maar toch interessant om te weten zijn zijn synoniemen : Auvernat of Auvernas (Orléanais en in Baden-Württemberg), Black Burgundy (US,) Blauburgunder ( Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk), Blauer Arbst (Baden-Württemberg), Blauer Spätburgunder (Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk), Bourguignon (Auvergne), Burgunder
( Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk), Cerna (Moldavie), Clevner of Klävner ( Alsace, Baden- Württemberg, Steiermark), Cortaillod (Neuchâtel), Kék Burgundi ( Hongarije), Kisburgundi (Hongarije), Klebroth (Baden-Württemberg), Moréote ( Baden-Württemberg), Morillon of Morillon Noir of Mourillon (Bourgogne), Noirien of Noirin ( Bourgogne), Orléanais (Touraine), PineauNoir (Bourgogne), Pino Fran en Pino Ceren (Moldavie), Pinot Cernii (Rusland), Pinot Liébault (Bourgogne), Pinot Nero (Noord Italië), Plant Doré (Champagne), Rulandské Modré (Slovakije), Savagnin Noir ( Jura, Neuchâtel,en Vaud), Servagin (Vaud), Spätburgunder (Duitsland en Oostenrijk), Vert Doré (Champagne).

Wist je dat er meer Pinot Noir is aangeplant in Champagne dan in Bourgogne ! In de Loire en de Jura zijn eveneens aangename rode wijnen te ontdekken op basis van Pinot Noir al of niet in blend met Gamay of poulsard.

Buiten Frankrijk zijn binnen Europa, Duitsland (Ahr, baden, Pfalz) Italie ( Alto Adige, Friuli en Oltrepo Pavese ) en ons eigen België niet te vergeten.

In deze corona-tijd en ecologische voetafdruk tijd verkies ik Europa. Gaan we overzees bieden Nieuw-Zeeland, Argentinië, en de USA( oregon, Washington) goede alternatieven.

Buiten de stille rode wijn leent Pinot Noir zich ook uitstekend voor de veel minder bekende stille witte versie (voornamelijk Italië), ze leent haar ook voor rosé wijn ( onze eigen vin gris van de Caybergh uit Herk-de stad is het vermelden waard) en tenslotte de mousserende wijn op basis van pinot noir al of niet in blend met chardonnay en meunier en andere cépages. Zowel uit champagne als crèmants als Franciacorta.

Gastronomisch is pinot noir breed inzetbaar van mooie aperitief wijn tot aan complexe hoofdgerechten.

Willen we als sommelier voor een verstokte pinot noir drinker een alternatief aanbieden met andere cépages. Dan lenen volgende druiven zich hiervoor : Gamay, nerello mascalese en nerello cappuccio, schiava, mencia, nebbiolo, cinsault in een verfijnde versie.

Nog even terug naar ons eigen land waar meerdere wijnboeren mooie exemplaren maken van deze druif zowel in stille als mousserende wijn. Mijn mooiste Belgische herinnering heb ik aan de cuvée sélèction massale van wijndomein de Caybergh. Te vergelijken met een vrouwelijke elegante versie uit de Côte de nuits (chambolle-musigny of morey-st-denis.)

Le Chambertin was de lievelingswijn van Napoléon. Hij nam altijd deze wijn mee op vat tijdens zijn veldtochten. Één keer vergat hij ervan te drinken. Jawel voor de aanvang van de veldslag in Waterloo. Was dat de reden dat hij hem verloor?

Vive le vin, Vive le pinot noir

 
Terug naar het overzicht