Gebruikerslogin

Wachtwoord vergeten?

Uitgesteld! Az Agr Le Cappannelle Chianti Classico (In De Punt, Gentbrugge)

 

 

 In 1977 worden voor het eerst  Franse eikenhouten vaten – uit het Centraal Massief -  geïntroduceerd in het productieproces. Vanaf 1986 start het verhaal van hun enige witte wijn, een chardonnay met gisting en lagering op hout. In 1988 begint de samenwerking met Az  Agr  Avignonesi di Montepulciano en hieruit ontstaat de fameuze blend 50&50, een supertoscan bestaande uit de helft sangiovese en merlot. In 1996 wordt voor het eerst ook de fameuze Solare op de markt gebracht, een blend van sangiovese en malvasia nera. 

In 1997 wordt het domein eigendom van James B. Sherwood, eigenaar van de Orient Express (Belmond Groep).  Momenteel beslaat het domein 35 ha waarvan 16 ha bestemd zijn voor de wijnproductie. Het domein brengt heden 5 typische wijnen op de markt en dit  - sinds 1984 – onder het toeziend oog  van de huisoenoloog Simone Monciatti.

In de krokusvakantie breng ik een bezoek aan het domein waarna verdere details volgen ...

Ondertussen terug van een  4-daagse in Toscane ... voorlopig toch zonder coronavirus.

Een bezoek aan Benvenuto Brunello in Montalcino (143 domeinen vertegenwoordigd) en een masterclass over de wijnen van AZ Agr Val di Suga stonden op het programma, aangevuld met enkele bezoeken  in de regio van Castelnuova Berardenga en Gaiole in Chianti.

In dit laatste dorp bevindt zich Le Capanelle. Zoals op vele domeinen in de Chianti regio is het gebruik van “nieuw” hout (barrique 225 l) uit de mode aan het geraken en worden de traditionele Slavonische foudres  in eer hersteld.

Op 18 maart gaan we in het gezelschap van oenoloog en sales manager Manuele Verdelli verschillende wijnen van het domein onder de loep nemen,  waaronder ook enkele oudere oogstjaren.

Ciao e a presto!

 

Ronny Debaere

 
 
 
 
 
Terug naar het overzicht