Gebruikerslogin

Wachtwoord vergeten?

Verkiezing Beste Belgische Wijn 16 september 2015. (Verslag van Stefanie Diopere)

 

 De mousserende wijnen behaalden een gemiddelde score van 88,2, de krachtige mousserende 85,93, de frisse witte 81,75, de volle witte 80,92, de frisse rode 78,92 en de krachtige rode 82,62. In totaal werden 21 gouden medailles uitgereikt, waaronder maar liefst 11 mousserende wijnen, 5 frisse witte, 2 volle witte en 3 krachtige rode. Geen zilver, geen brons. De kwaliteit van de wijnen was dit jaar dermate hoog dat enkel gouden medailles werden uitgereikt. Opvallende scores zijn die van de mousserende wijnen. Met een gemiddelde score van 88,2 en 85,93 kunnen we België anno 2015 zeker het land van de mousserende wijnen noemen. Wie vorig jaar ook in de jury van mousserende wijnen zat, kan het zeker beamen. De kwaliteit van onze schuimwijnen ligt duidelijk een stuk hoger dan voorgaande jaren. Heel wat van de geproefde mousserende wijnen hadden een goeie structuur, een mooie evenwicht, een mooi verweven aciditeit, fijne en blijvende pareling, duidelijke kenmerken van autolyse en een lange afdronk. De kwaliteit van de wijnen lag zeer dicht bij elkaar. Het hoeft dus niet steeds cava of champagne te zijn. 

Ook de sociale media liegen er niet om. Op facebook is de verkiezing van Beste Belgische wijn een vaak voorkomend onderwerp. De proevers spreken vol lof over de geproefde wijnen, wijnbouwers tonen hun tevredenheid met de behaalde resultaten of wensen elkaar onderling proficiat … Op de televisie kon iedereen ’s avonds al zien dat België ook op vlak van wijn heel wat te bieden heeft. Onze Belgische wijnen zitten duidelijk in de lift en daar mogen we fier op zijn! 

Zeer leuk aan een verkiezing als deze is niet enkel de mogelijkheid om al dat lekkers te kunnen proeven, maar evenzeer de immense betrokkenheid van de wijnbouwers. Terwijl je na de proeverij nog een aantal wijnen opnieuw proeft, sla je gewoon een praatje met de wijnbouwer zelf. Je proeft dan werkelijk het verhaal van de wijnbouwer in je glas of je ondervindt echt hoe de verschillende wijnen een weerspiegeling zijn van de mensen die ze met zeer veel liefde en geduld maken. 

Vele wijnliefhebbers kijken vast en zeker nu al uit naar de verkiezing van Beste Belgische wijn 2016. We duimen alvast voor een goeie oogst en wensen onze Belgische wijnbouwers veel succes met de vinificatie van hun wijnen. 

Een welverdiende proficiat voor Château Bon Baron, Domaine du Chant d’Eole, Entre-Deux-Monts, Kitsberg, Pietershof, Schorpion, Vigna, Vignoble des Agaises, Waes, Wijndomein Aldeneyck en Wijnkasteel Genoels-Elderen met de behaalde medaille(s)! 

 

Stefanie Diopere 

Terug naar het overzicht