Lifelong tasting

We schrijven 1986. Een aantal afgestudeerde sommeliers willen hun kennis onderhouden en verdiepen, zelfs nu ze een diploma op zak hebben. Ze komen regelmatig samen om te proeven, en richten uiteindelijk in 1996 een officiële VZW op.

In 2009 fuseert de vereniging met de Professionele Vlaamse Sommeliers tot één sterke beroepsvereniging. De horeca en de wijnservice evolueren razendsnel, en via de vereniging blijven sommeliers op de hoogte van de laatste trends.

Somms zijn de sterren

Horecaklanten zijn tegenwoordig vaak goed geïnformeerd over wijn en bovendien nieuwsgierig. Met de smartphone in de hand zoeken ze in een wip informatie op. Ook food pairing is in.

De moderne sommelier moet dus meer dan ooit bij de les blijven, maar de klassieke hospitality skills blijven even belangrijk. Een goede sommelier is een marchand de bonheur, iemand die het restaurantbezoek naar een hoger niveau tilt en voor een totaalbeleving zorgt.

De sommelier is een onmisbare schakel voor een kwaliteitsrestaurant, en kan aanzienlijk bijdragen tot de reputatie ervan. Kijk maar naar de aparte quoteringen en onderscheidingen die restaurantgidsen aan wijnkaarten geven.

Partner in wine

De VVS reikt de hand naar alle actoren in de wijnsector in Vlaanderen en België, van de wijnbouwers over de handel tot de horeca en de wijnopleidingen. We blijven ook inzetten op een goede relatie met de hotelscholen.

Vandaag telt de Vereniging Vlaamse Sommeliers meer dan 170 actieve leden. Naast de talrijke degustaties en studiereizen werken wij mee aan volgende wedstrijden en verkiezingen:

  • Beste Sommelier van België i.s.m. Belgische Sommeliergilde 
  • Verkiezing “Sommelier of the Year” een organisatie van mjPublishing en Meyhui nv
  • Verkiezing van “Young Sommelier Award of Excellence” voor jonge talenten, sommeliers onder 25 jaar

Onze vereniging is tevens vertegenwoordigd in het sommeliercomité van Club Prosper Montagné.

Een belangrijke organisatie van de VVS is de wedstrijd Beste Belgische Wijn, die elk jaar in september wordt georganiseerd. De VVS werpt zich al jaren op als een van de belangrijkste ambassadeurs van de Belgische wijnbouw.