Hoe word je sommelier?

Stap 1: Volg een opleiding en behaal je certificering


Hoewel er geen specifieke opleidingseisen zijn om sommelier te worden, kan een goede en grondige wijnopleiding afgestudeerden voorbereiden op een carrière als sommelier binnen de horeca of de wijnhandel. 

Aspirant-sommeliers kunnen wijncursussen of diploma's overwegen die worden aangeboden door hotelscholen en professionele organisaties, zoals Wine Wise en Syntra. In deze programma's leren studenten de juiste methoden voor het kiezen, decanteren en schenken van wijn. Ze leren er hoe wijn gemaakt wordt en leren hoe ze wijnen kunnen beoordelen op kwaliteit. Andere gespreksonderwerpen zijn eten en wijn combineren, wijnproeven, marketing en verkoop. 


Stap 2: Doe ervaring op

Sommige sommeliers beginnen met werken in de horeca onder begeleiding van ervaren sommeliers. In de tussentijd kunnen ze vervolmakingscursussen volgen om hun wijnkennis nog te verbreden. Een sommeliersopleiding is nuttig voor personen die de verantwoordelijkheden van drankdirecteuren of restaurantmanagers op zich willen nemen. Voor deze functies kan echter aanvullende ervaring of opleiding vereist zijn.

Stap 3: maak jezelf lid van Vereniging Vlaamse Sommeliers

De wijnwereld verandert voortdurend en het is belangrijk om bij te blijven.  Onze vereniging zet continue in op bijscholing en biedt sommeliers de kans om hun kennis op peil te houden.

Hieronder vind je een lijst met mogelijke opleidingsverstrekkers:

Volwassenenopleiding


Hotelscholen